Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 20 сентября 2016, 17:18
1228
0

Виталий ЧЕРНИЙ: «Украина заслужила участие в финале Евробаскета»

Экс-тренер сборной Украины прокомментировал выступление команды в отборе на турнир

| Обновлено 20 сентября 2016, 17:18
1228
0
Виталий ЧЕРНИЙ: «Украина заслужила участие в финале Евробаскета»
ФБУ

Виступ національної чоловічої збірної України у кваліфікаційному турнірі до ЄвроБаскета-2017 обговорюємо з головним тренером команди у 2010-2011-му роках Віталієм Чернієм. На його думку, для того, щоб обігрувати тих самих словенців (цій команді підопічні Євгена Мурзіна двічі поступилися, у 3-му турі у гостях 77:84, у 6-му турі вдома 69:80), збірна має регулярно грати матчі високого рівня.

- Відповідь треба розглядати у глибині питання. Скільки таких ігор проводить збірна України на відміну від збірної Словенії? Важливих ігор. За великим рахунком ці хлопці, які грали за збірну України у цьому відборі на ЄвароБаскет, не вирішували таких відповідальних завдань - в умовах тиску, приємного тиску трибун, коли за них вболівають багато людей. У такій атмосфері вони рідко коли грали. До того ж тягар відповідальності за результат відіграв важливу роль у підсумку. На мою думку, не треба дуже суворо запитувати з хлопців і тренерів, бо Словенія дуже сильна команда. Так, для них результат був не важливий, але вони завжди демонструють ту якісну гру високого рівня, до якої вони звикли у суперництві з будь-якою командою. У нас часом буває хвилеподібний рух, залежно від результатів. Ми можемо зіграти на емоціях, але нам багато чого бракує у технічному плані. Знов таки, я опускаюся вглиб піраміди, маючи на увазі баскетбольну освіту. Хлопці віддали усіх себе заради результату у матчі зі словенцями. Може щось у когось залищилося, хтось міг у чомусь додати. Але як є, так вже є.

- Можливо тягар відповідальності психологічно закомплексував гравців?
- Не думаю, що цей чинник є вирішальним. Це один з чинників. Я вважаю, для того, щоб грати такі матчі, високий рівень суперництва треба підтримувати на більш тривалому відрізку. Грати з сильними суперниками, і грати з ними на рівних. Не применшую переваг ані болгар, ані косовар, інших команд, з якими ми грали передкваліфікаційні турніри. Треба грати з сильними суперниками регулярно. Тоді у нас буде вироблений імунітет до важливих ігор, і з’являтиметься дух переможців у кожному матчі. Тоді і рівень підготовки, не лише психологічної, а й технічної, підвищиться. Бо у протистоянні з сильними суперниками навіть у контрольних матчах прийдуть перемоги у важливих, відповідальних іграх, які вирішуватимуть нашу турнірну долю, вихід на чемпіонат Європи, чи чемпіонат Світу. Бо якщо проаналізувати, словенці грають на цьому рівні дуже давно. Їхні гравці користуються попитом у Європі, а деякі – в Америці, вони представляють балканську школу, яка щороку видає результат, виховує гравців. І у них є вдалі, чи невдалі роки, але у загальній масі гравці у них освічені в баскетбольному плані. Тому у них і є результат. Коли ми матимемо у складі баскетбольно грамотних виконавців, то й результат прийде. Ці хлопці мають дуже багато, і можливо з них і розпочинається підйом баскетболу в Україні, який може тривати і надалі. Ви ж подивіться, у нас зараз команда відносно молода. А вже за ними йде ще одна генерація.

- Ви кажете, хлопці мають дуже багато. Це у плані баскетбольного розвитку і досвіду?
- Так. У нас є такий термін, як баскетбольний IQ. У ньому закладено дуже багато. Те, що дано у дитячому віці – елементарні, фундаментальні речі, які потім розвиваються і завдяки яким хлопці дістаються рівня національної збірної. Коли буде конкуренція у складі, коли буде вибір на усіх позиціях, коли буде рівний склад, тоді буде і результат, тоді ми не очікуватимемо нашої долі від матчів інших команд. Хоча це спорт. Тут усе буває. Подивіться, було багато команд, які усе вирішували в останній день, в заключних іграх відбору. Ми дивимося на себе і обговорюємо ці моменти про нашу збірну. Треба віддати належне хлопцям, подякувати їм, не поливати їх брудом. Ані їх, ані тренерів. Так, вони зробили достатньо багато. Можливо від них очікували ще чогось? Так, ми люди, можемо додати. Але ми говоримо про матч, у якому поступилися.

- Отже, збірна заслужила участь у фіналі ЄвроБаскету.
- Так, без сумніву. Я бажаю, щоб хлопці продемонстрували там належний рівень баскетболу і результат гарний. І ще одне. Морально виснажливо грати чотири поспіль матчі на виїзді. Так був складений розклад ігор у кваліфікації ЄвроБаскету. Команда його витримала, пройшла це випробування а відтак стала ще більш згуртованою.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.