Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
|
1242
0

Наталья ЖЕРЖЕРУНОВА: «Со сборной России нас разводить не будут»

Женская сборная Украины по баскетболу сегодня узнает соперников по группе Евробаскета-2017

Наталья ЖЕРЖЕРУНОВА: «Со сборной России нас разводить не будут»
fbu.ua

9 грудня у Чехії відбудеться жеребкування фінальної стадії Чемпіонату Європи серед жіночих команд. Україну на церемонії представлятиме державний тренер з баскетболу Наталія Жержерунова. Перед відльотом до Праги вона поділилася очікуваннями від майбутнього дійства.

- Оскільки на вирок жеребу ми вплинути не можемо, хочеться просто нести із собою на церемонію удачу, гарний настрій, позитив. Щоб зірки зійшлися вірно для нас на жеребкуванні. За великим рахунком, на Чемпіонаті Європи не буває слабких суперників. До фінальної стадії потрапляють сильні збірні. Можливо, є бажання не потрапити на першій стадії на представників топ-трійки. Це збірні Іспанії, Франції, Росії.

- З росіянками нас не розводитимуть по різних групах?
- Ні, як жереб випаде, так і буде.

- Є дві думки, зі слабкими розпочати, можна розслабитися завчасно, а з сильними - швидше у змагальний тонус увійти можна.
- Я у своїй кар’єрі не пам’ятаю, щоб хтось розпочинав з сильних суперників, а потім досягнув високих результатів. Чемпіонат Європи – це досить тривалий турнір. На його початку команди тільки починають додавати обертів, входити у форму, відчувати смак гри, зігруватися. З іншого боку, я двічі брала участь у Чемпіонатах Європи, як гравець, і була на чемпіонаті Європи, як менеджер, була свідком, що сильні команди іноді розпочинали з поразок, але це їм не заважало робити висновки, набирати обертів і діставатися п’єдесталу. Якихось тривожних передчуттів перед жеребкуванням у мене немає. Дівчата дуже налаштовані на чемпіонат Європи, як ніколи. Відчувши у собі сили минулого року, коли ми тільки розпочали кваліфікаційний турнір, усі побачили силу нашої команди, її значний потенціал. На той момент після першого циклу, ігор з Люксембургом та Німечиною, усі дуже чітко вимовили вголос – ми хочемо пробитися на чемпіонат Європи, посісти максимальне місце, бути у п’ятірці, кваліфікуватися на чемпіонат світу, вже тоді було дуже серйозне налаштування. І усі дівчата розпочали прораховувати в голові усі своїх майбутні справи і плани, підлаштовуючи їх під фінал чемпіонату Європи. Відкладати якісь свої особисті питання на потім, бо досягти цієї мети – важливо. Так, жеребкування додасть ще більшої впевненості, якщо воно вдало для нас складеться, але навіть якщо щось буде не так, як би нам того хотілося, я впевнена, це жодним чином не вплине на загальну атмосферу. Завдання одне – ми маємо на максимумі відіграти Чемпіонат Європи і зробити подарунок нашим вболівальникам.

- Ніхто з дівчат не просив, мовляв «привезіть нам зручні збірні»?
- З тими дівчатами, які грають в Україні, я розмовляла перед від’їздом. Вони кажуть: Наташа, ти з нами була увесь цикл, ти приносиш нам удачу, тобі треба туди їхати і вже до кінця здійснювати місію талісмана (посміхається – ред.). У нас є ключова фраза: щоб усе було по феншую. Навіть на лавочці, як ми сіли на початку, дівчата у ряді, тренери, потім я, масажисти, лікарі. Ми протягом гри, люди, які не беруть у ній участі, завжди сидимо тільки так, як ми сіли, якщо вона вдало складається.

- Усе ж таки, певні забобони існують навіть у збірній.
- Так, є таке, щоб не відвернути примхливу фортуну.

- Шість перемог у групі, це не тільки розсістися по феншую, це вже закономірність. Як ви оціните такий результат?
- Перемога над збірною Сербії у Сербії, на мій погляд запам’ятається усім дівчатам на все життя, це історична перемога, без перебільшення, і для них, і для тренерів, і для керівництва. Заповнені трибуни, чотири тисячі глядачів, команда протистояла титулована, була налаштована на перемогу. На цю гру прийшло багато депутатів, представників уряду Сербії, бо це була остання гра Міліци Дабович у складі збірної Сербії. Це були її проводи, і для господарів усе було дуже символічно, усім хотілося щоб у такий урочистий момент збірна Сербії виграла, і перемога збірної України за таких умов підкреслила – нема нічого неможливого. Дівчата на сьогодні готови грати у велику гру, у баскетбол на найвищому рівні. І остання гра перед чемпіонатом Європи показала увесь потенціал команди, додала впевненості – ми маємо бажання і можливості боротися на найвищому рівні. І ще один важливий момент – у збірній згуртований колектив, майданчик об’єднує. Усе, що відбувається поза ним – другорядне. У цьому і є професіоналізм. Ми зібралися, щоб перемагати.

- Якщо згадати рівень забезпечення збірної, дівчатам було створені усі умови? Чи відчувала команда дбайдиве ставлення до себе?
- З чого усе почалося? Президент ФБУ Михайло Бродський зарядив нас своїми емоціями. Віра президента у наші можливості, у наші перемоги – це найголовніше, що може бути. Безумовно, важливо і усе інше, усі створені федерацією умови підготовки, забезпечення команди. Але коли командою живе Президент Федерації, коли він вірить у цю команду, вкладає у неї усю душу, цікавиться щоденно, як відбуваються збори, знає про кожного гравця достатній обсяг інформації, це є поштовхом для гравця відповісти на таке ставлення переможними емоціями, доставити радість у відповідь на піклування. І натуралізація Дандри Мосс – це теж розцінюю, як його допомогу: дівчата, будь-ласка, підсилюйтеся, щоб ви посіли ще більш високе місце. Бо ж насправді це – допомога дівчатам стати чемпіонками, здобути титул. Я не говорю зараз про ймовірність медалей на чемпіонаті Європи, я говорю про перемоги, які команда виборює. І для дівчат це важливо, не лише для України і для Президента ФБУ, для їхнього кар’єрного зростання. Кожна перемога – це плюс у їхніх контрактах.

- Ви сказали, що дівчата корегують особисті плани, щоб виступити на чемпіонаті Європи, а ось головний тренер збірної Володимир Холопов в аеропорту після повернення з Сербії зазначив, що переживає через непередбачувані можливі зміни у складі.
- Є ще такий момент, як природа. Проти неї не підеш. Я думаю, головний тренер саме цей момент враховує. Залишає люфт для подій, які можуть виявитися форс-мажорними для збірної, але радісними для сім’ї. Так, можуть відбуватися події, які не здатний контролювати головний тренер. Дівчата живуть у сім’ях, хтось одружується, хоче поповнення. Але окрім того будемо пам’ятати окрім сімейного моменту і такий: головне, щоб усі були здорові на чемпіонат Європи. У розпалі сезон. Дівчата грають у топ-клубах Європи, грають у Євролізі. Хочу, щоб їм усе вдавалося і вони були здорові, щоб не було травм.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.